Kuchnia

Słodka chwila

Karmelowy Talerz: bez pieczenia
panna cotta


Składniki

dla 4-6 osób
śmietanka kremówka, 500 ml
mleko, 150g
wanilia, 1 laska
cukier puder, 3 łyżki
żelatyna spożywcza, 3 płaskie łyżeczki
Opis przygotowania

czas przygotowania: do 20 min1. Wanilię przekroić wzdłuż i wydrążyć ziarenka.

2. Do małego lub średniego garnka wlać śmietankę i mleko. Dodać ziarenka, laskę wanilii i cukier puder. Podgrzewać na małym ogniu aż do zagotowania.

3. Wyłowić laskę wanilii.

4. Zdjąć z ognia, wsypać żelatynę i mieszać energicznie do wymieszania składników(ok 2 min).

5. Płynną panna cottę rozlać do 6 małych foremek (na duże muffiny) lub do jednej dużej ceramicznej. Odstawić do wystudzenia a następnie umieścić w lodówce na ok 4h (po prostu do momentu aż się zetnie).

6. Przy wyjmowaniu panna cotty z foremek należy zamoczyć je w gorącej wodzie na 6-7 sekund, następnie odwrócić do góry nogami i zsunąć na talerz.

7. Ozdobić karmelem i malinami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation