Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Pączki kukurydziane

250 g twarogu półtłustego (z kostki)
250-270 g mąki kukurydzianej
3 jajka
80 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka spirytusu
2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia (lub 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej)
szczypta soli
można dodać garść bakalii (rodzynki, morele, żurawinę)
Przygotowanie:
Jajka ubij na puszystą masę razem z cukrem i cukrem waniliowym, zmniejsz obroty miksera i dodawaj po łyżce sera.
Następnie dodawaj stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Na końcu można dodać posiekane bakalie (ja nie dodawałam).
Pączki usmaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor – jeśli masa jest lekko klejąca, polecam porcje ciasta formować za pomocą łyżki. Gdy masa jest dość gęsta, polecam rozwałkować ją (podsypując odrobiną mąki) na placek o grubości około 1,5 cm i pokroić na równe kwadraciki.
Usmażone pączuszki wyjmij z tłuszczu i odsącz je na papierowym ręczniku. Pączki oprósz cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation