Kuchnia

kuchnia

Składniki:
4 ziemniaki (dosyć duże)
1 łyżka oleju roślinnego
1 cebula
1 ząbek czosnku
25 dag ulubionej szynki
2-3 łyżki śmietany (12 lub 18%)
1 pęczek szczypiorku
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki gotować w mundurkach w osolonej wodzie przez 15-20 minut (czas podany od momentu zagotowania wody). Następnie odcedzić i odstawić do wystudzenia.

Cebulę i czosnek drobno posiekać podsmażyć na oleju. Szynkę pokroić w drobną kostkę, dorzucić na patelnię i smażyć kilka minut. Ugotowane ziemniaki przekroić na połówki, wydrążyć miąższ (najlepiej przy pomocy łyżeczki z ząbkami lub zwykłej łyżeczki), pozostawiają półcentymetrową warstwę wewnątrz.

Miąższ z ziemniaków rozgnieść widelcem lub zblendować. Dodać szynkę z cebulą i czosnkiem, śmietanę, drobno posiekany szczypiorek, doprawić do smaku i całość wymieszać. Tak przygotowaną masą faszerować ziemniaki i ułożyć je* w wysmarowanej tłuszczem formie do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Smacznego!

*Rada: Aby ziemniaki stabilnie stały, po przekrojeniu ich na pół odetnijcie zaokrąglone spody, wystarczy uciąć dosłownie sam wierzchołek :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation