DIY - zrób to sam

dekoracje

NALEŚNIKI ZAPIEKANE W SOSIE GORGONZOLA

Naleśniki:
-szklanka mąki
-2/3 szklanki zimnej wody (ja używam gazowanej)
-2/3 szklanki zimnego mleka
-3 duże jajka
-szczypta soli
-3 łyżki stopionego masła
Nadzienie:
-2 średniej wielkości cebule
- 2 opakowania świeżego szpinaku (w sumie ok.300-400g)
-1/3 słoiczka suszonych pomidorów
-4 ząbki czosnku
- 1/4 słoiczka kaparów
-kilka kropli sosu sojowego
Sos:
- 200g sera gorgonzola
- 1/2 szklanki śmietany
- 1/2 szklanki mleka
- 3 ząbki czosnku
- duża garść świeżego koperku
-sól, pieprz (najlepiej czarny)
-łyżka masła
*Naleśniki najlepiej robić w naczyniu Termisil, bo nic nie przywiera i można je kilka razy odgrzewać w tym samym naczyniu.

Przygotowanie:
Naleśniki (przepisu Julii Child): Miksujemy wszystkie składniki na gładką masę i wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut (dzięki temu będą delikatniejsze). Rozgrzewamy patelnię o nieprzywierającej powierzchni. Rozpuszczamy na niej odrobinę masła i wlewamy 2-3 łyżki ciasta naleśnikowego. Rozprowadzamy je równomiernie po całym dnie, poprzez przechylanie patelni energicznym ruchem. Kiedy naleśnik będzie odrywał się samoistnie od dna, przekręcamy je na drugą stronę. Smażymy w ten sposób wszystkie pozostałe placki.Po ostatnim naleśniku, zabieramy się za nadzienie.

Nadzienie: Siekamy cebule wraz z czosnkiem i wrzucamy wszystko na patelnie, aby się zeszkliło. Kiedy będzie miękkie i lekko brązowe, dorzucamy dokładnie umyty szpinak. Mieszamy i czekamy aż liście zmniejszą swoją objętość i będą miękkie. Suszone pomidory kroimy w kostkę i dodajemy do garnka wraz z kaparami. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą ,pieprzem i odrobiną sosu sojowego. Kiedy całość będzie miękka, odkładamy do przestygnięcia.
Sos: Śmietanę łączymy z mlekiem. W garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy ser. Czekamy chwilę, aż się rozpuści i wlewamy sos śmietanowy. Całość miksujemy na gładką masę. Przyprawiamy i wrzucamy posiekany koperek.
Nadzienie nakladamy na naleśniki i rolujemy je. Układamy je w naczyniu i polewamy sosem.Pieczemy w 200C przez ok.15min, kiedy naleśniki będą delikatnie brązowe, a sos zgęstnieje.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation