Kuchnia

przepisy

Ciasto czekoladowe Pauliny Młynarskiej

3 tabliczki ciemnej czekolady
pół kostki masła
pół szklanki cukru
5 jajek
pół szklanki mielonych migdałów
3 łyżki stołowe mąki
paczka cukru waniliowego lub łyżeczka esencji waniliowej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej wraz z masłem i cukrem, mieszając, tak by powstała jednolita masa. Białka ubić na sztywną pianę.

Część (1/4) masy czekoladowej zostawić (będzie potrzebna jako polewa), resztę połączyć (za pomocą miksera lub energicznie mieszając) najpierw z żółtkami, mąką, migdałami, wanilią, proszkiem i solą, a potem z ubitymi białkami (mieszając delikatnie, by nie opadły). Wlać do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy. Piec 20 minut w temperaturze 180°C.

Po ostygnięciu ciasta lekko podgrzać pozostałą masę czekoladową i posmarować nią ciasto. Można je ozdobić kolorowymi cukierkami, migdałami, posypką… Czymkolwiek, co sprawi, że nasz solenizant znowu poczuje się jak dziecko.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation