Podróże i miejsca

Ahoj przygodo!

RACUCHY DROŻDŻOWE:

ILOŚĆ: 1 duży talerz

1 3/4 szklanki mąki tortowej
20 g drożdży świeżych
2 1/2 łyżki cukru pudru
60 g masła lub margaryny, roztopionej
3/4 szklanki mleka, ciepłego
2 jajka
szczypta soli

W połowie ciepłego mleka rozpuszczamy drożdże, następnie dodajemy pół łyżki cukru pudru oraz łyżkę mąki. Wszystko mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia zaczynu (ok. 10 min).
Jajka ubijamy z dwoma łyżkami przesianego cukru pudru na puszystą masę. W oddzielnej miseczce przesiewamy pozostałą mąkę i dodajemy wyrośnięty zaczyn, ubite jajka, pozostałe ciepłe mleko, roztopione masło oraz sól. Mieszamy najlepiej drewnianą łyżką (ciasto powinno mieć konsystencję śmietany). Przykrywamy miskę i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. pół godziny. Po tym czasie rozgrzewamy olej na patelni i za pomocą dużej łyżki nakładamy ciasto na patelnię. Smażymy z obu stron na rumiano. Po usmażeniu układamy na talerzu z papierem kuchennym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe oprószamy cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation