Kuchnia

Drób

PROSTE ROLADKI Z KURCZAKA


(http://www.klfoodblog.com/pl/Przepisy/Mi%C4%99so-i-Dr%C3%B3b/180/Proste-Roladki-z-Kurczaka)

Przepis pochodzi od mojej siostry, nazywa je "Roladkami-skarpetkami", chodzi o ich zapach po wyjęciu z piekarnika. Hmm, może to wina sera pleśniowego, tak czy inaczej nieważne jak pachniały - ważne jak smakowały! Uwielbiam takie proste, szybkie dania, wszystko czego potrzebujecie to piersi z kurczaka i te kilka (pysznych w połączeniu) składników (ser pleśniowy, ogórki kiszone i boczek). Tak naprawdę takie roladki mogą być nadziewane czymkolwiek co uwielbiacie. Jeśli jesteście zajęci w pracy w ciągu tygodnia, na pewno macie dosyć gotowania po powrocie do domu dla całej rodziny. Oto rozwiązanie, przygotowanie ich zajmie tylko kilka minut, niech piekarnik zrobi resztę ...

Ah, no i godna polecenia jest sztuczka z folią aluminiową do ich pieczenia, nie musimy się bawić w żadne wykałaczki czy szpikulce. Kilka kawałków folii aluminiowej (zawijamy "na cukierka") załatwi sprawę, utrzyma ich fason i sprawi że mięso pozostanie soczyste i pełne smaku...

Proste roladki z kurczaka
•4 piersi z kurczaka
•150g sera pleśniowego
•2 średnie ogórki kiszone
•4 plastry boczku niesolonego
•kilka listków bazylii
•sól, pieprz
•kilka kropel oliwy z oliwek

Piersi z kurczaka myjemy i umieszczamy między dwoma arkuszami foli przezroczystej, spłaszczamy płaską częścią tłuczka do mięsa (nie za dużo). Posypujemy pieprzem i solą. Ser kroimy na słupki (tak aby zmieściły się nam wewnątrz piersi), boczek na pół a ogórki wzdłuż na plasterki. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Na piersiach umieszczamy plasterki boczku, na to ogórka i po kawałku sera pleśniowego. Zawijamy roladki i szczelnie owijamy folią aluminiową ("na cukierka").

Umieszczamy je w piekarniku (złączeniem folii do góry) na około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na 5 minut dla ustabilizowania się soków w mięsie. Wyjmujemy z folii, ratując wszystkie soki. Wykładamy na półmisek, polewamy sokami wytworzonymi podczas pieczenia lub/i też odrobiną oliwy z oliwek, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i dekorujemy plasterkami ogórka oraz listkami bazylii. Podajemy na gorąco, najlepiej z pieczonymi ziemniakami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation