PROSTE ROLADKI Z KURCZAKA
(
http://www.klfoodblog.com/pl/Przepisy/Mi%C4%99so-i-Dr%C3%B3b/180/Proste-Roladki-z-Kurczaka)
Przepis pochodzi od mojej siostry, nazywa je "Roladkami-skarpetkami", chodzi o ich zapach po wyjęciu z piekarnika. Hmm, może to wina sera pleśniowego, tak czy inaczej nieważne jak pachniały - ważne jak smakowały! Uwielbiam takie proste, szybkie dania, wszystko czego potrzebujecie to piersi z kurczaka i te kilka (pysznych w połączeniu) składników (ser pleśniowy, ogórki kiszone i boczek). Tak naprawdę takie roladki mogą być nadziewane czymkolwiek co uwielbiacie. Jeśli jesteście zajęci w pracy w ciągu tygodnia, na pewno macie dosyć gotowania po powrocie do domu dla całej rodziny. Oto rozwiązanie, przygotowanie ich zajmie tylko kilka minut, niech piekarnik zrobi resztę ...
Ah, no i godna polecenia jest sztuczka z folią aluminiową do ich pieczenia, nie musimy się bawić w żadne wykałaczki czy szpikulce. Kilka kawałków folii aluminiowej (zawijamy "na cukierka") załatwi sprawę, utrzyma ich fason i sprawi że mięso pozostanie soczyste i pełne smaku...
Proste roladki z kurczaka
•4 piersi z kurczaka
•150g sera pleśniowego
•2 średnie ogórki kiszone
•4 plastry boczku niesolonego
•kilka listków bazylii
•sól, pieprz
•kilka kropel oliwy z oliwek
Piersi z kurczaka myjemy i umieszczamy między dwoma arkuszami foli przezroczystej, spłaszczamy płaską częścią tłuczka do mięsa (nie za dużo). Posypujemy pieprzem i solą. Ser kroimy na słupki (tak aby zmieściły się nam wewnątrz piersi), boczek na pół a ogórki wzdłuż na plasterki. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Na piersiach umieszczamy plasterki boczku, na to ogórka i po kawałku sera pleśniowego. Zawijamy roladki i szczelnie owijamy folią aluminiową ("na cukierka").
Umieszczamy je w piekarniku (złączeniem folii do góry) na około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na 5 minut dla ustabilizowania się soków w mięsie. Wyjmujemy z folii, ratując wszystkie soki. Wykładamy na półmisek, polewamy sokami wytworzonymi podczas pieczenia lub/i też odrobiną oliwy z oliwek, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i dekorujemy plasterkami ogórka oraz listkami bazylii. Podajemy na gorąco, najlepiej z pieczonymi ziemniakami.
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