Architektura

domek

Anula w kuchni: Miodownik warstwowy

Składa się z 4 warstw ciasta kruchego, przełożonych kremem budyniowym. Pracochłonny, ale bardzo smaczny, szczególnie po kilkugodzinnym schłodzeniu i zmięknięciu. Wtedy pięknie przesiąka zapachem miodu. Około godziny przed podaniem najlepiej trzymać w pokojowej temperaturze.

Ciasto kruche:
4szkl. mąki
2 łyżeczki sody
12łyżek cukru
30 dag margaryny
2 jajka
4łyżki miodu


Wszystkie składniki siekać, aż powstanie kaszka. Wtedy szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 4 równe części i upiec osobno na blaszce o wymiarach ok 25 x 35cm. Piec ok. 20 min w temp. 180st.

Krem:
12 łyżek cukru
1 litr mleka
2 czubate łyżki mąki pszennej
4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
20 dag masła
cukier waniliowy


Oba rodzaje mąki wymieszać z niewielką ilością mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem, gdy się zagotuje, wlać rozrobioną w mleku mąkę, dobrze mieszać aż powstanie budyń. Wystudzić. Utrzeć masło z cukrem waniliowym, dodawać po łyżce budyń.

Polewa:
tabliczka czekolady gorzkiej
łyżka masła

Stopić na parze (czekoladę i masło w miseczce zanurzonej w garnku z wodą, tak aby miska nie dotykała wody).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation