Następnie obtoczcie kulki w posypce, na którą akurat macie ochotę. Ja oczywiście zrobiłam więcej z cynamonem; ) (cynamon i cukier należy wymieszać w miseczce) Schłodzić i przechowywać w lodówce do ok 7 dni (długo utrzymują świeżość) Smacznego!" />

Kuchnia

Ciasteczka

I adore cinnamon- subiektywny blog kulinarny o zapachu cynamonu: Małe jest pyszne. Bajaderki piernikowe


Bajaderki piernikowe
ok 24 mniejsze sztuki

składanki:
- 400 g ciasta piernikowego (u mnie były po prostu pierniki w czekoladzie mlecznej, bo akurat nie miałam "zbędnego" ciasta)
- 1/4- 1/3 szklanki mleka (zależy od struktury ciasta)
- 3 łyżki powideł śliwkowych lub dżemu, najlepiej bez dużych kawałków owoców
- 2- 3 łyzżki nutelli, bądź innego kremu czekoladowego, orzechowego, kajmaku
- 1 łyżka kakao( moje pierniki były dosyć ciemne, więc więcej nie potrzebowałam, ale śmiało można dodać kolejną łyżkę)
- spora garść podprażonych pestek słonecznika
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka miodówki( następnym razem dodam więcej, aromat był mało wyczuwalny)

Do obtoczenia:
- garść wiórków kokosowych
- garść posypki czekoladowej-
- łyżeczka cynamonu+ 2-3 łyżki cukru

Ciasto dobrze rozkruszyć w dużej misce.
Wszystkie pozostałe składniki umieścić w tej samej misce, co ciasto. Nie zapomnieć o podprażeniu słonecznika, będzie wtedy bardziej chrupiący i smaczniejszy. Nie należy z tym jednak przesadzić, bo może być potem wyczuwalny nieprzyjemny smak spalonego słonecznika.
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą bardzo dokładnie. Jeżeli ciasto będzie zbyt klejące, warto dodać trochę więcej ciasta lub powideł. Ciasto nie powinno wyjść lejące przy tak małej ilości płynu, jeśli jednak tak się stanie również dodajcie trochę więcej ciasta.
Zanurzcie palce w wodzie i zacznijcie formować małe kuleczki, jak przy robieniu klusek< to najlepsza część, oczywiście oprócz jedzenia; )>
Następnie obtoczcie kulki w posypce, na którą akurat macie ochotę. Ja oczywiście zrobiłam więcej z cynamonem; ) (cynamon i cukier należy wymieszać w miseczce)
Schłodzić i przechowywać w lodówce do ok 7 dni (długo utrzymują świeżość)
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation