Kuchnia

Ciasta

» Serowa babka piaskowa, najlepsza – przepis
SEROWA BABKA PIASKOWA – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA BABKĘ:

1,5 szklanki mąki tortowej
170 g masła lub margaryny
115 g serka śmietankowe np. Philadelphia lub Piątnica
3/4 szklanki cukru
3 jajka, duże
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
1 łyżeczka soli, płaska

Wszystkie składniki na babkę powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy do miseczki. Masło ucieramy razem z serem przez około 2 min. Następnie dodajemy cukier i miksujemy na najwyższych obrotach miksera, aż masa będzie jasna i puszysta (około 5 min.). Po tym czasie zmniejszamy obroty na średnie i dodajemy po jednym jajku, dokładnie miksując po dodaniu każdego. Następnie łączymy z solą i wanilią. Pod koniec dodajemy przesianą mąkę w dwóch partiach. Miksujemy tylko do połączenia nie dłużej. Formę o wymiarach 20×10 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Przekładamy ciasto na środku wykonując lekkie nacięcie wzdłuż. Pieczemy w temp. 180 C przez około 60-70 min do tzw. suchego patyczka. PO upieczeniu studzimy przez 15 min w formie, następnie wyciągamy i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation