Kuchnia

makarony

Penne ze smażonym kalafiorem, szpinakiem i kurczakiem w kremowym sosie z gorgonzolą



Składniki:

* 1 opakowanie makaronu penne (500g)

* 2 duże filety z kurczaka (ok. 600g)

* 1 mały kalafior

* 2 pęczki świeżego szpinaku

* 100 g gorgonzoli

* 500 ml słodkiej śmietanki

* 3 ząbki czosnku

* 2 szczypty gałki muszkatołowej

* sól i pieprz do smaku

* olej do smażenia



Kalafiora kroimy w plastry (ok 1 cm), obsmażamy na ok. 3 łyżkach oleju z obu stron do chwili, aż lekko się zarumieni. Zdejmujemy go z patelni, dodajemy kolejne 2 łyżki oleju i podsmażamy mięso pokrojone w cienkie paski. Kiedy mięso się zarumieni, dodajemy szpinak i kilka łyżek wody. Przykrywamy. Po kilku minutach szpinak zmniejszy objętość i wtedy zdejmujemy pokrywkę i gotujemy kilka minut. Do mięsa ze szpinakiem dodajemy kalafiora, śmietankę, przeciśnięty czosnek, drobno posiekaną gorgonzolę, gałkę, sól i pieprz. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Doprawiamy do smaku.

Do sosu dodajemy makaron i podajemy po kilku minutach (w tym czasie makaron nabierze smaku i aromatu sosu).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation