Kuchnia

DESERY

Czekoladowo kawowe babeczki z czereśniami



Mam tylko jedną, istotną uwagę. Babeczek nie wolno trzymać w lodówce, ponieważ stwardnieją. Nie obawiajcie się, krem dość dobrze znosi temperaturę pokojową, ale lepiej nie trzymać ich bezpośrednio w słońcu ze względu na użyte do kremu masło.



Składniki na 14 sztuk

Babeczki:

* 3/4 szklanki mąki
* 1/2 szklanki cukru
* 140 g masła
* 100 g gorzkiej czekolady
* 1/2 szklanki kakao
* 2 jajka
* 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18%
* 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
* 14 dużych, pozbawionych pestek czereśni


Krem:

* 250 g bardzo miękkiego masła
* 150 g mascarpone (w temperaturze pokojowej)
* 200 g gorzkiej czekolady
* 1 szklanka cukru pudru
* 2 łyżki kakao
* 2 płaskie łyżeczki kawy
* 2 łyżki wrzątku
* 2 łyżki wódki


Do dekoracji:

* 14 czereśni
* listki mięty


Masło rozpuszczamy na małym ogniu. Dodajemy połamaną czekoladę, cukier i kakao. Podgrzewamy na małym ogniu do chwili, aż składniki się połączą i odstawiamy do wystygnięcia.

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, dodajemy przestudzone masło z dodatkami, śmietanę i jajka i mieszamy do chwili połączenia się składników.

Formę na muffinki wykładamy papilotkami i nakładamy do nich ciasto do połowy wysokości. W środek wciskamy czereśnię.

Formę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.

Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystygnięcia. Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie i także odstawiamy by wystygła do temperatury pokojowej.

Miękkie masło ubijamy na jasną, puszystą masę a następnie dodajemy mascarpone oraz cukier i miksujemy do chwili połączenia się składników. Do masy maślanej dodajemy kakao, czekoladę, kawę i wódkę. Miksujemy na gładki krem.

Krem przekładamy do szprycy i dekorujemy babeczki. Ja dodatkowo delikatnie skropiłam je rozpuszczoną czekoladą. Wierzch dekorujemy czereśnią i listkami mięty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation