Kuchnia

dania obiadowe

Placki ziemniaczane z paprykowym gulaszem

Składniki

500g - ziemniaków
do smaku - pieprz
1/2 łyżeczki - soli
1 puszka - krojonych pomidorów w zalewie
1 - żółta papryka
1 - zielona papryka
1 - czerwona papryka
1/2 łyżeczki - mielonej ostrej papryki
1 łyżeczka - mielonej słodkiej papryki
do smażenia - olej
do smaku - sól i pieprz
1 - jajko
5-6 łyżek - mąki pszennej
2 - cebule
do smażenia - oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Placki:

Obierz ziemniaki, umyj i zetrzyj 2/3 na tarce o drobnych oczkach. Na tej samej tarce zetrzyj 1 cebulę. Pozostałą część ziemniaków zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odlej wodę, która się zebrała w misce. Do masy ziemniaczanej dodaj mąkę i jajko. Wymieszaj, następnie dopraw do smaku solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzej odrobinę oleju, wylej połowę masy, smaż aż placki będą złocisto-brązowe.

Gulasz paprykowy:

1 cebulę drobno pokrój i podsmaż na patelni na oliwie. Dodaj słodką i ostrą paprykę, smaż kolejne kilka minut. Dodaj pokrojone w paski papryki, smaż aż będą miękkie. Dodaj krojone pomidory, przypraw solą i pieprzem. Duś całość przez około 40 minut.

Podawaj z plackami ziemniaczanymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation