Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Panna Cotta
Składniki:
200ml śmietanki 30%
»150ml mleka 3,2%
»90g cukru
»skórka z 1 cytryny
»1 laska wanilii (lub 1 łyżeczka ekstraktu wanilii)
»2 łyżeczki żelatyny
»150ml maślanki
»kilka malin
»kawałek czekolady gorzkiej
Pierwsze 5 składników zagotuj razem. Gdy się zagotuje zestaw z ognia. W międzyczasie żelatynę zalej dwoma łyżkami wody i odstaw na 5 minut. Po tym czasie przełoż do stygnącej masy śmietanowej i mieszaj do rozpuszczenia.


Gdy całkowicie ostygnie dodaj maślankę, rozlej do foremek (można przez sitko) i wstaw do lodówki na minimum 6 godzin a najlepiej całą noc.


Po wyjęciu z lodówki delikatnie obkrój nożem boki i przełóż na talerz poprzez obrót o 180 stopni. Aby ułatwić sobie zadanie możesz zanurzyć naczynie na sekundę w gorącej wodzie. Czekoladę gorzką zetrzyj nożem z powierzchni tabliczki i wiórkami posyp deser. Dodaj świeże maliny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation