Kuchnia

Sosy i Dipy

kolorowa kuchnia: sos hoisin
jest do domowa wersja popularnego, chińskiego sosu hoisin. sos ten ma smak słodko-pikantny. oryginalnie przyrządzano go ze sfermentowanej fasoli, natomiast obecnie najczęściej robi się go z wykorzystaniem soi.

zastosowanie: drób, grillowana wieprzowina, polędwiczki, żeberka, warzywa.

składniki:

4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu ryżowego
2 łyżki miodu
2 łyżki cukru
1 łyżka melasy
2 łyżeczki oleju sezamowego
2 łyżki masła orzechowego
3 łyżki czerwonej fasoli z puszki
3 ząbki czosnku
1/4 łyżeczki chili w proszku
1/4 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka przyprawy "5 smaków"


wykonanie:

wszystkie składniki miksujemy na gładki sos.
przelewamy go do garnka o grubym dnie. gotujemy ok. 5 minut.
ciagle mieszamy, ponieważ sos łatwo się przypala. studzimy. przelewamy do słoika.
przechowujemy w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation