Kuchnia

Słodkości

Deser z kaszy jaglanej z granatami

Składniki na masę jaglaną:

1szklanka kaszy jaglanej
1 szklanka wrzącego mleka
1 szklanka wrzącej wody
szczypta soli
150 ml śmietanki 30%
150 ml jogurtu greckiego
6 łyżek drobnego cukru do wypieków
3 łyżki ekstraktu waniliowego
2,5 łyżki żelatyny
1/4 szklanki wody
2 owoce granatu
sok z limonki
50 g czekolady do dekoracji

Do rondelka z wrzącym mlekiem i wodą wsypujemy kaszę, dodajemy szczyptę soli. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut, do miękkości kaszy, jednocześnie płyn powinien odparować, co jakiś czas mieszamy aby kasza się nie przypaliła, szczególnie pod koniec gotowania. Studzimy, a następnie miksujemy blenderem na gładką masę.

Z jednego owocu granatu wyciskamy sok. Z drugiego owocu wybieramy ziarna.

W międzyczasie do rondelka z żelatyną wlewamy zimną wodę, odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy i mieszamy do jej rozpuszczenia. Studzimy.

Do misy blendera ze zmiksowaną kaszą dodajemy śmietankę, jogurt, cukier, ekstrakt waniliowy, sok z połowy limonki i sok z granatów. Miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i miksujemy ponownie. Jeśli kolor nie będzie zbyt intensywny to można wykorzystać 1-2 łyżki soku z buraka. Wsypujemy połowę ziaren granatu, mieszamy za pomocą silikonowej łyżki.

Przygotowaną masę przekładamy do tortownicy o śr. 20 cm. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Kiedy deser stężeje posypujemy go resztkami ziaren granatu i tartą czekoladą.

Źródło: http://straga.pl/desery/deser-kaszy-jaglanej-granatami/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation