DIY - zrób to sam

Zrób to sam

DOMOWE CIASTKA OREO

Popularne teraz ciasteczka oreo robią furorę wśród dzieci, postanowiłam to wykorzystać i zobaczyć jak smakują takie wykonane w domu. Przepis okazał się banalnie prosty i nie sprawiał większych problemów, zapach podczas pieczenia to już czysta rozkosz dla nosa;). Same ciasteczka są mocno kakaowe, chrupiące, natomiast nadzienie mega słodkie i tworzy super połączenie. Polecam ze szklanką mleka po prostu niebo w gębie:).
SKŁADNIKI :

ILOŚĆ: ok. 25 ciastek

70 g masła
1 ¼ szklanki mąki
¾ szklanki kakao
½ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki sody
¼ łyżeczki soli
1 szklanka cukru pudru
1 jajko
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

113 g masła, miękkiego
1 ¾ szklanki cukru pudru
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Masło przekładamy do miseczki i roztapiamy, zostawiamy do całkowitego ostudzenia. W kolejnej miseczce mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz sól.

Cukier dodajemy do ostudzonego masła i mieszamy. Następnie dodajemy jajko, wanilię i mieszamy do momentu uzyskania kremowej konsystencji. Mieszankę dodajemy do suchych składników i wyrabiamy do momentu całkowitego połączenia składników. Ciasto owijamy folią i kładziemy do zamrażarki na pół godziny. Po tym czasie ciasto wałkujemy na gr. około 3 mm i wykrawamy szklanką ciasteczka ( u mnie szklanka o śr. 6,5 cm ), kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 170 C i pieczemy przez 8 min. Po upieczeniu przekładamy do całkowitego ostudzenia.

Masło na nadzienie miksujemy do uzyskania puszystej i jasnej konsystencji, następnie powoli dodajemy cukier, sól oraz wanilię i ubijamy tylko połączenia składników ( u mnie masa nie bardzo chciała się połączyć mikserem, więc użyłam dłoni i zagniatałam jak ciasto). Z masy na nadzienie formujemy kuleczki i wkładamy na ciastko, następnie przykrywamy drugim ciastkiem i lekko przyciskamy. Postępujemy tak do wyczerpania masy i ciastek. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation