Inne

kulinarnie-drinki,nalewki,napoje,syr,lody

Jak przyrządzić turecką herbatę -çay?

Jest wiele szkół przyrządzania herbaty po turecku.

Pierwszym krokiem jest zawsze wsypanie kilku łyżek suszu do górnego imbryka. Niektórzy płuczą susz zimną wodą, a dopiero później zalewają go wrzątkiem – ma to poprawiać kolor. Zwykle jednak mały imbryk z 3-4 łyżkami herbaty stawia się na dużym, w którym gotuje się woda. Przez to susz herbaciany lekko uprażony pod wpływem temperatury pary z dużego imbryka.

Kiedy woda zaczyna wrzeć, zalewa się nią herbatę (bez mieszania! lejemy powoli w jedno miejsce), duży imbryk uzupełnia się zimną wodą i znów stawia na ogniu. Jeśli uzupełniona woda gotuje się – po kilku minutach esencja w małym imbryku będzie gotowa (niektórzy czekają nawet kwadrans).

Spotkałam się też z jeszcze inną wersją: po zalaniu suszu herbacianego wrzątkiem, można sam mały imbryk postawić na ogniu do „pierwszego bąbla powietrza”. Później postępujemy jak zwykle: stawiamy mały imbryk na duży.

Do tulipanka wlewa się esencję i wrzątek. Tak – wrzątek. Turek nie wypije „zimnej” herbaty, a więc imbryk przez cały czas powinien stać na ogniu (lub choćby kaloryferze).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation