Kuchnia

kuchnia

MojeTworyPrzetwory: Fasolka konserwowa

Składniki:

strąki fasolki szparagowej - ja zawsze robię żółtą i młodą, wtedy nie ma włókien
słoiki - najlepiej litrowe - takie, żeby fasolka w nich stała

Zalewa:
1 l wody
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego

Przygotowanie:
fasolkę umyć, obciąć końce i ogonki
zagotować wodę w dużym garnku, wrzucić fasolę do wrzącej wody, gotować tak 7-8 minut na średnim ogniu, odcedzić
przygotować zalewę - zagotować wodę z dodatiem soli i kwasku
układać do słoików - ja układam całą, nie za ciasno, można też fasolkę pokroić
zalać gorącą zalewą, dokladnie wytrzeć słoik i mocno zakręcić
zapasteryzować - 1 l słoje około 40 minut od zagotowania, mniejsze, chwilę krócej
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation