Kuchnia

pychotki

Proziaki
Składniki na solidną przekąskę dla 4 osób
jajko "zerówka"
pół litra kwaśnego mleka
sól
łyżeczka sody (nie płaska i nie czubata)
mąki tyle, że zacytuję, „ile mleko zabierze”

Jajko mieszamy trzepaczką z mlekiem, solimy i dodajemy sodę. Mieszamy łyżką dodając tyle mąki, by powstało ciasto, które da się przenieść na stolnicę. Na stolnicy delikatnie wyrabiamy je na solidnej ilości mąki, ale tylko tak długo, by przestało się kleić do rąk. Musi być delikatne i miękkie.
Wałkujemy ciasto na grubość centymetra i szklanką wycinamy kółka. Odstawimy do wyrośnięcia na kwadrans. Unikamy przeciągów jak diabeł święconej wody. W tym czasie rozgrzewamy grubą, żeliwną patelnię. Ja swoją postawiłem na największym palniku, ale za to z gazem ustawionym na minimum.
Wyrośnięte krążki układamy na suchej patelni i smażymy z każdej strony na złoto.
Proziaki można podawać w zasadzie ze wszystkim, ale uwierzcie mi na słowo najlepsze są z masłem czosnkowym (cztery ząbki czosnku na pół kostki masła) i solą. Jako towarzystwo proziak bardzo lubi piwo.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation