Święta i uroczystości

Boże Narodzenie

Piernik z powidłami

Składniki
Ciasto

1 i ¾ szklanki mąki pszennej
½ szklanki cukru
200g płynnego miodu
125g miękkiego masła
3 jajka
3 czubate łyżki kwaśnej śmietany, 18%
2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka kakao, opcjonalnie

Do przełożenia

1 i ½ słoika powideł śliwkowych, ok. 430g

Polewa Czekoladowa – Ganache

150g gorzkiej czekolady
180ml śmietany tortowej, kremówka 30 lub 36%

Przygotowanie

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy po jednym żółtku, porcjami miód i śmietanę. Mąkę i kakao przesiewamy, mieszamy z sodą i przyprawami korzennymi do piernika. Dosypujemy do masy, delikatnie mieszając. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy. Również delikatnie mieszamy.
Blaszkę o wymiarach 20 x 20 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką (możemy spód wyłożyć pergaminem). Przelewamy do niej masę. Pieczemy przez ok. 45 – 50 minut w temperaturze 165°C, do „suchego patyczka”. Gdy piernik ostygnie kroimy go wzdłuż na pół. Otrzymamy dwa blaty.
Powidła przekładamy do garnuszka i podgrzewamy. Gdy zaczną się gotować, smażymy je przez ok. 5 do 8 minut cały czas mieszając. Gorącymi powidłami przekładamy piernik, smarując również wierzch i boki. Piernik pokryty powidłami odstawiamy na kilka godzin lub na noc, aby zastygł. Jeśli dobrze przesmażymy powidła i posmarujemy piernik gdy jeszcze będą gorące, powidła ładnie zastygną, nie będą wypływać z piernika i utrzymają piernik wilgotny.
Polewa. Śmietankę gotujemy i zalewamy pokruszoną czekoladę. Zostawiamy na kilka minut. Następnie mieszamy i płynną polewą oblewamy nasz piernik. Kroimy gdy polewa zastygnie. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation