Kuchnia

Lody

Lody czekoladowe z ciasteczkami i karmelem

Składniki:

1 puszka mleczka kokosowego (400g)
1/3 szklanki cukru kryształu
2 łyżki kakao niesłodzonego
10 czekoladowych ciasteczek typu Oreo
12 mlecznych krówek
3-4 łyżki śmietanki


Wykonanie:

Pierwsze trzy składniki zmiksować blenderem. Włączyć maszynę do lodów, wlać mieszankę. Kręcić lody zgodnie z czasem podanym na instrukcji urządzenia. 5 minut przed końcem kręcenia wsypać pokruszone ciasteczka.

Kiedy lody się kręcą krówki pokroić w mniejsze kawałki, wsypać do rondelka, wlać śmietankę i podgrzewać aż cukierki się rozpuszczą i utworzą płynną karmelową masę. Przetrzeć przez sito aby nie było grudek.

Część lodów przełożyć do pojemnika. Łyżką wylać strużkę karmelu, część lodów, i tak na przemian do wykończenia składników. Zmrozić w zamrażalniku. Jeśli mocno się zmrożą wyjąć 30 minut przed podaniem.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation