Kuchnia

Przepisy

Kaczka po pekińsku

1 kaczka (u mnie typu pekin)

bejca:

7 łyżek sosu sojowego
2 łyżki miodu
50 ml wódki
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżeczka oleju
1 drobno posiekana cebula
3 ząbki drobno posiekanego czosnku
2 goździki
sól
pieprz świeżo mielony


dodatki:

sos hoisin
placuszki mandaryńskie
cebulki dymki (zielone części) pokrojone w słupki o długości 6 cm
1 obrany ogórek pokrojony w słupki o długości 6 cm



Dzień wcześniej sprawioną kaczkę czyścimy, myjemy i osuszamy. W dużym garnku zagotowujemy wodę i zanurzamy w niej kaczkę na 3 minuty. Wyjmujemy i osuszamy ściereczką. Nakłuwamy widelcem. Mieszamy wszystkie składniki bejcy i dokładnie smarujemy nią całą kaczkę w środku i na zewnątrz. Odstawiamy na kratce w przewiewne miejsce na minimum 12 godzin albo wieszamy na haku.

Piekarnik rozgrzewamy do 200°C i wstawiamy kaczkę ułożoną na ruszcie ustawionym nad tacką. Po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 160°C i pieczemy jeszcze godzinę i 20 minut, aż kaczka będzie miękka.

Upieczoną kaczkę zawijamy w folie, odstawiamy na 5 minut, następnie kroimy na pół, wycinamy kręgosłup, tak by uzyskać dwie upieczone piersi. Kroimy na małe kawałki i układamy na półmisku. Na takie same kawałki kroimy mięso. Spożywamy, układając na placuszkach plasterki kaczki, słupki ogórka i dymki, z odrobiną sosu hoisin, zwijając je w ruloniki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation