Kuchnia

*słodkości :)

Sernik na kruchym spodzie z musem śliwkowym

Idealny sernik, delikatny w smaku, lekko kwaśny dzięki owocom. Kruchy spód, kremowy ser oraz mus śliwkowy to wspaniałe połączenie.

Składniki

Spód

150 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
120 g masła
2 łyżki cukru
1 łyżka ziemnej wody

Masa serowa

450 g twarożku 3 – krotnie zmielonego
250 serka mascarpone
400 g mleka skondensowanego słodzonego
2 jajka

Mus śliwkowy

200 g śliwek
2 łyżki cukru

Wykonanie

Rozpoczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Mąkę rozcieramy z masłem i cukrem, zagniatamy ciasto dolewając łyżkę zimnej wody. Powinno być elastyczne i dobrze się zagniatać. Ciasto umieszczamy w lodówce na 20 minut.

Wypestkowane śliwki zasypujemy cukrem i podgrzewamy kilka minut, aż owoce puszczą sok. Następnie blendujemy je tworząc gładki mus.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i umieszczamy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Rozwałkowujemy je na kwadrat o boku ok. 22 cm. Jeden papier usuwamy, a ciasto papierem do dołu umieszczamy w blaszce (kwadrat o boku ok. 20 cm). Ciasto powinno lekko zawijać się na brzegi (po około 1 cm na wysokość). Nakłuwamy je widelcem i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Pieczemy około 20 minut.

Twarożek mieszamy z mascarpone, dodajemy jajka i delikatnie miksujemy ze sobą. Następnie stopniowo dolewamy mleko skondensowane, mieszamy powoli, aby nie napowietrzać masy. Ser przelewamy do blaszki na podpieczony spód (może być ciepły), następnie na wierzchu układamy po jednej łyżeczce musu śliwkowego i delikatnie rozmazujemy go wykałaczką tworząc fantazyjne wzory. Mus śliwkowy możemy zastąpić musem z malin, jagód lub innych owoców. Sernik wstawiamy do piekarnika do 170ºC na 25 minut. Ciasto studzimy wewnątrz piekarnika, następnie przechowujemy je w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation