Kuchnia

Dania główne

Spaghetti z kremowym sosem z awokado, papryczką jalapenos i limonką

Składniki na 2 porcje:




100 g makaronu pełnoziarnistego

100 g awokado

100 g jogurtu greckiego

200 g piersi z kurczaka
ostra papryka
przyprawa do kurczaka
sos sojowy

1/2 limonki

natka pietruszki

2 ząbki czosnku

1/2 papryczki jalapenos

4 suszone pomidory

1/2 papryki

sól, pieprz
odrobina oleju

wartość energetyczna 1 porcji: ok. 425 kcal
B: 30, 6 g T: 16,6 g W: 40 g

Mięso podzielić na dwie porcje (można nieco rozbić, aby nie były zbyt grube), zamarynować w odrobinie sosu sojowego, ostrej papryce i przyprawie do kurczaka, skropić kilkoma kroplami soku z limonki, wstawić do lodówki. Obie papryki pokroić drobno, wrzucić na natłuszczoną i rozgrzaną patelnię, podsmażyć. Na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, jeszcze chwilę podsmażać. Awokado zblendować z jogurtem greckim, sokiem z limonki i listkami natki pietruszki (2-3 gałązki). Dodać posmażone papryczki z czosnkiem, dokładnie wymieszać. Suszone pomidory osączyć z zalewy, pokroić drobno, dodać do sosu. Ugotować makaron, w między czasie grillując przygotowane wcześniej mięso. Makaron odcedzić, wrzucić do większej miski, dodać sos, całość dokładnie wymieszać. Podawać z pokrojonym w plastry mięsem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation