Kuchnia

Dieta

Ciasto marchewkowe jak ze Starbucksa

Ciasto:
4 jaja
400 g brązowego cukru (ja dałam muscovado)
300 ml oleju
400g drobno startej marchewki
100g posiekanych orzechów włoskich, ok 10 szt suszonych moreli
100g wiórków kokosowych
150 g drobno pokrojonego ananasa z puszki
400g mąki
2 łyżeczki cynamonu, sody, soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa:
200g serka Philadelphia
100g miękkiego masła
600g cukru pudru

Wykonanie polewy: Miksuję serek z masłem, a następnie dodaję cukier puder i mieszam. Polewę wstawić do lodówki zanim upiecze się ciasto.

Jak to zrobić?

Jajka ubijam w misce ok 5 minut. Dodaję cukier i ubijam blenderem aż masa będzie gładka. Wciąż ubijając dolewam małym strumieniem olej (najlepiej gdy ktoś wlewa, a Ty ubijasz, albo odwrotnie). I w zasadzie ciasto jest gotowe :) bo to najbardziej pracochłonna czynność podczas jego przygotowania.

Możesz już nastawić piekarnik na 150 stopni. W tym czasie do masy dodajesz marchewkę, ananasa, orzechy, morele, wiórki kokosowe i delikatnie mieszasz.
Następnie na sam koniec dodajesz przesianą mąkę, cynamon, sodę, sól i proszek do pieczenia. Wlewasz do okrągłej formy o średnicy ok 40 cm.

Piekę 1h w 150 stopniach. Ciasto należy wystudzić, najpierw ok 10 minut w uchylonym piekarniku, potem wyjąć. Gdy będzie wystudzone przekroić na 2 części. Spód smaruję 1/3 ilością polewy. Resztę polewy rozsmarowuję na wierzchu. I można się delektować :)

Jeśli nie uda się zjeść całego ciasta naraz, najlepiej przechowywać go w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation