Kuchnia

ciasta i ciastka - do zrobienia

Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: rolada bakaliowa w waflu

Ta rolada kojarzy mi się z dzieciństwem i popularnym wtedy blokiem czekoladowym. Jest bardzo smaczna, zwłaszcza jeśli dodamy do niej dużo ulubionych bakalii. Z podanych składników wyszła mi bardzo długa rolada, spokojnie wystarczy dla większego grona łasuchów.

Składniki:

2 grube wafle
200 g herbatników
100 g rodzynek
100 g skórki pomarańczowej
250 g margaryny (nada się lepiej niż masło)
1 galaretka pomarańczowa
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
3 banany
polewa czekoladowa (przepis tu)
100 g kokosu
kilka łyżek mleka


Galaretkę rozpuścić w szklance wody, odstawić. Margarynę, cukier i kakao zagotować, dodać bakalie i odstawić do wystudzenia. Herbatniki połamać na mniejsze kawałki. Wafle ułożyć obok siebie zakładając jeden za drugi. Skropić je mlekiem. Galaretkę wymieszać z masą kakaową i zostawić. Kiedy zacznie tężeć dodać pokruszone herbatniki. Kiedy masa nie będzie już płynna wyłożyć ją na wafle i rozsmarować. Odczekać chwilę aby wafle zmiękły. Wzdłuż jednego boku ułożyć banany. Kiedy wafle namokną zwinąć wszystko w roladę i owinąć folią spożywczą. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Następnie roladę wyjąć z folii, polać polewą i obtoczyć w kokosie.


You might also like:
rolada owocowa z jogurtem
rolada lodowa z jagodami
rolada jabłkowa w kokosie
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation