Kuchnia

Foto blog www.gzikipyry.pl, ...ŁASUCHOWO..., Pyszne obiady

Szarlotka sypana
Składniki:

1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1 i 3/4 szklanki kaszy manny
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200g zimnego masła
3 słoiki prażonych jabłek* lub 1,5kg, obranych i startych na grubych oczkach jabłek**

W miseczce wymieszać mąkę, kaszę, cukier, cynamon i proszek do pieczenia.
Masło pokroić w cienkie plastry lub zmrozić je i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Tortownicę o średnicy 21-22cm wyłożyć papierem do pieczenia, na dno wysypać 1/4 suchych składników, rozłożyć 1/4 masła, wyłożyć 1/3 jabłek, wysypać kolejną część mąki, masła, jabłek. Ostatecznie powinny powstać cztery warstwy ciasta i 3 warstwy jabłek, na wierzch rozłożyć ostatnią część masła i delikatnie skropić go wodą(ja zrobiłem to przy pomocy spryskiwacza bo był pod ręką ;) ).
Piec 60-70 minut w 180ºC, aż do wyraźnego zrumienienia się.
Szarlotkę polecam wystudzić przed wypięciem z obręczy - swoją zostawiłem na noc w temperaturze pokojowej.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
* - jeśli jabłka ze słoiczka mają mało soku warto dodać do nich 1/2-3/4 szklanki soku pomarańczowego
** - jabłka doprawić cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation