Kuchnia

jedzonko

Potrzebne składniki:

3 1/3 szklanki mąki tortowej (bez własnego wzrasta)
1 1/2 kostki niesolonego masła, miękkiego
2 1/4 szklanki cukru
3 duże jajka w temperaturze pokojowej
6 łyżek czerwonego barwnika spożywczego
3 łyżki niesłodzonego kakao
1 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 1/2 łyżeczki soli
1 1/2 szklanki maślanki
1 1/2 łyżeczki octu jabłkowego
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

***

Jak zrobić tort serce?



Zaczynamy od upieczenia 5 biszkoptów. Należy przesiać mąkę na ciasto i odstawić. W dużej misce, na średniej prędkości elektrycznego miksera ubijamy śmietanę, masło i cukier, aż wszystko będzie bardzo lekkie i puszyste, około 5 minut. Dodajemy jajka, po jednym, w trakcie dodawania każdego dobrze miksując.

W tym miejscu odkładamy jedną porcję ciasta potrzebną do stworzenia serca ;) W małej misce mieszamy czerwony barwnik spożywczy, kakao i wanilię. Dodajemy do odłożonego ciasta i dobrze mieszamy.

Następnie do maślanki dodajemy sól, mieszamy i całość dolewamy do ciasta w trzech częściach, na przemian z mąką. Przy każdym dodawaniu ubijamy, aż składniki będą dobrze połączone.

Bierzemy małą miskę i mieszamy w niej razem ocet i sodę. Dodajemy do ciasta i dobrze mieszamy, aż ciasto będzie gładkie.

Dzielimy ciasto na 4 przygotowane blaszki (można też upiec jeden większy biszkopt, ale może być problem z przekrojeniem go na 4 części. Jest też wersja dla leniwych – a mianowicie wyprawa do sklepu po gotowy biszkopt).

Nagrzewamy piekarnik do 350 stopni i pieczemy każdy biszkopt (także ten czerwony) przez 30-40 minut i sprawdzamy czy jest dobre za pomocą wykałaczki włożonej w centralną część – jeśli z ciasta wychodzi czysta, możemy wyjmować blaszkę i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Kiedy ciasto ostygnie, dodajemy krem między warstwami, na górę oraz po bokach tortu.

***

Składniki na krem:

- 2 kostki miękkiego masła

- 6 szklanek cukru pudru

- 1/2 szklanki mleka

- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Masło dodajemy do dużej miski, dodajemy 4 szklanki cukru, a następnie mleko i wanilię. Na średniej szybkości elektrycznego miksera, mieszamy, aż krem będzie gładki i kremowy, ok. 3-5 minut. Stopniowo dodajemy pozostały cukier, miksując dobrze po każdym dodaniu (ok. 2 minut), aż krem jest wystarczająco gruby, aby być dobrym do smarowania ciasta.

***

Za pomocą kremu łączymy ze sobą po 2 biszkopty i przygotowujemy wykałaczki oraz sznurek.



Za pomocą 2 wykałaczek i sznureczka robimy taki oto cyrkiel i rysujemy nim okrąg, odmierzając ciasto, które nie będzie nam potrzebne.

***

Za pomocą łyżeczki wybieramy ze środka obu części niepotrzebne ciasto w taki oto sposób, aby po połączeniu wszystkiego otrzymać serduszko. Jak to zrobić?

Górna połowa ciasta – przy pomocy noża, rzeźbimy górną połowę ciasta z małą wysepką na środku (ciasto na górze, na zdjęciu poniżej).

Dolna połowa ciasta – idąc po wyznaczonym kole, wykrawamy kształt litery V w jednym z ciast (na dole ciasto, na zdjęciu poniżej).



***

Następnie oba wyrzłobienia wypłniamy czerwonymi okruchami ciasta i umieszczamy część z wydrążoną ‘wyspą’ na górze połowy z wydrążoną literą V.



***

Następnie całość posmaruj kremem za pomocą noża i dowolnie udekoruj na wierzchu. Polecam bitą śmietanę ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation