Kuchnia

słodkości

2 pomarańcze
1 1/2 szklanki wody
szklanka cukru
100 g dobrej gorzkiej czekolady (min. 70 % kakao)
pomarańcze pokroić na 5 mm plasterki. do szerokiego garnka wsypać cukier, wlać wodę. zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się cukru. wrzucić plasterki pomarańczy i gotować na średnim ogniu. podczas gotowania odwracać plasterki.
gotować przez około godzinę - lub nawet trochę dłużej - pomarańcze powinny zrobić się szkliste, a z wody i cukru powinien powstać gęsty, kleisty syrop o cudownym pomarańczowym smaku. gotowe plasterki wyjąć na papier do pieczenia, wysuszyć przez noc.
czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, pomagając sobie widelcem otaczać plasterki w czekoladzie i odkładać na papier do pieczenia, do zastygnięcia.
przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation