Kuchnia

ciasta

babeczki "kopiec kreta"

przepis - Proste i Smaczne Przepisy

Składniki na ciasto:
Ilość: ok. 6-8 szt.
1 szklanka mąki tortowej
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki maślanki
2 łyżki kakao
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli

Składniki na krem:
250 g śmietanki kremówki 30 %
1 łyżeczka żelatyny
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 łyżki gorącej wody

Dodatkowo:
1 banan
kilka kropel soku z cytryny

Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao oraz łączymy z cukrem, solą. W oddzielnej miseczce mieszamy jajko razem z mlekiem oraz maślanką. Mokre składniki dodajemy do suchych i chwilę mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę. Formę na muffinki wykładamy papilotkami, najlepiej, aby nie były o karbowanej strukturze lub smarujemy lekko masłem i oprószamy kaszką manną ( ew. bułką tartą ). U mnie foremka na muffinki silikonowa. Przekładamy ciasto do 1/2 lub troszkę więcej wysokości foremki. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na ok. 25 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do ostudzenia. Wierzch babeczek lekko ścinamy, aby go wyrównać. Następnie za pomocą łyżeczki wydrążamy środek. Ciasto, które nam pozostało z wydrążenia rozdrabniamy dłońmi lub malakserem.
Banana kroimy w niewielką kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniał. Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody i studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywną masę, pod koniec dodajemy przesiany cukier puder, cukier waniliowy oraz stopniowo rozpuszczoną żelatynę. Do każdej babeczki wkładamy pokrojone banany (1/2 wysokości lub mniej), następnie ubitą śmietankę tworząc lekki stożek. Wierzch oprószamy pokruszonym ciastem, lekko je dociskając i formując kopczyk. Babeczki schładzamy w lodówce przez około 1-2 godz. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation