Kuchnia

przegryzka

Smakowita przekąska na sylwestrowy wieczór.
Ptysie możesz nadziać sałatką z kurczaka lub pastą z łososia.

Składniki ptysie : 250ml wody, 90g masła, 1 łyżeczka soli, szklanka mąki, 3 jajka.

Przygotowanie ptysi : Do rondelka wlać wodę i wrzucić pokrojone w kostkę masło. Postawić na ogniu i doprowadzić do bardzo lekkiego wrzenia. Wyłączyć ogień i wsypać mąkę, całość wymieszać drewnianą łyżka aż masa będzie jednolita. Odstawić do ostygnięcia. Wbić jajka pojedynczo, za każdym razem miksując. Uformować niewielkie kuleczki na papierze do pieczenia. piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 15-20 minut ( w zależności od wielkości ptysi).

Składniki nadzienie : 150g wędzonego łososia, 3 ogórki kiszone, 1 pęczek świeżego koperki, 300g ricotty, sól, pieprz, 3 łyżki śmietany.
Przygotowanie nadzienia : Łososia rozdrobnij na mniejsze części. Koperek posiekaj. Ogórek pokrój na drobną kostkę. Do miski wrzuć ser, oddaj śmietanę, koperek, ogórek i łososia. Wszystko wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Przygotowanie ptysi : Ostudzone ptysie przekrój na pół. Do środka włóż nadzienie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation