Kuchnia

przegryzka

Kawowe batoniki z kuskusu i suszonych daktyli

Składniki:
0,5 szklanki kaszy kuskus firmy Kupiec
0,5 szklanki zaparzonej kawy rozpuszczalnej
3 łyżeczki syropu klonowego
1 białko z jaja kurzego
4 łyżki słonecznika
5 łyżek płatków owsianych
2 łyżki pokrojonych drobno suszonych daktyli
Szczypta soli

Przygotowanie:

Gotuj w zdrowym styluKaszę kuskus zalałam zagotowaną wodą i odstawiłam, aby kasza całkowicie wchłonęła wodę i wystygła. Zaparzoną kawę również zostawiłam do wystygnięcia. Białko ze szczyptą soli ubiłam i połączyłam ze wszystkimi składnikami: kaszą, kawą, płatkami owsianymi, suszonymi daktylami, słonecznikiem i syropem klonowym.

Piekarnik nagrzałam do 190 stopni. Wymieszaną dokładnie masę wyłożyłam do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wygładziłam, żeby tworzyła równą powierzchnię. Grubość powinna wynieść około 1,5 cm. Piekłam w piekarniku przez około 20 minut, po czym zwiększyłam temperaturę do 210 stopni i piekłam jeszcze około 5 minut. Gdy upieczona masa ostygła całkowicie, pokroiłam ją w równe prostokąty, tworząc zdrowe i wartościowe batoniki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation