Kuchnia

jedzonko

Paluszki

Składniki:
2 jajka
1/2 szkl. wody
1/4 margaryny (65 g)
1/2 szkl. mąki
1/2 łyżeczki soli

Wodę, margarynę i sól zagotować. Wsypać mąkę i energicznie zamieszać. Gotować ok. 5 minut. Chodzi o to by mąka dobrze się zaparzyła.

Ciasto wystudzić i wbić do niego jajka. Zmiksować. Włożyć do rękawa cukierniczego, z wąską końcówką i wyciskać paluszki w dowolnych kształtach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w temp. 200 C ok 10 minut.

Paluszki właściwie są gotowe. Jeżeli chcecie mieć paluszki smakowe, należy po wyjęciu z piekarnika lekko je przestudzić, posmarować rozmąconym białkiem i obsypać ulubionymi przyprawami.
Wstawić jeszcze na chwilkę do nagrzanego piekarnika (ok. 30 sekund).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation