Kuchnia

ciasta

Tarta gruszkowa z Werandy

Tarta z gruszkami

Weź na ciasto: •półtorej szklanki mąki •pół kostki masła •2 łyżki cukru •żółtko •szczyptę soli

Weź na wierzch: •8 średnich gruszek •duży kubełek kremówki •8 łyżek cukru pudru •cukier waniliowy •3 żółtka •łyżkę masła •2 łyżki płatków migdałowych •sok z cytryny

Posiekaj masło z cukrem pudrem i solą, dodaj jajko i mąkę. Zagnieć ciasto, owiń folią i włóż do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkuj i wyklej nim formę (o średnicy 28 cm) wysmarowaną tłuszczem. Spód nakłuj widelcem. Piecz w 180 stopniach około 15 minut. Obrane gruszki gotuj przez 3 minuty. Wyjmij, skrop sokiem z cytryny. Śmietankę zagotuj z cukrem waniliowym. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem, wymieszaj ze śmietanką, wylej na podpieczone ciasto. Do kremu wstaw posmarowane roztopionym masłem gruszki. Między owoce wsyp płatki migdałowe.

Piecz ok. 30 minut w 180 stopniach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation