Kuchnia

Kuchnia

Placek dyniowy na daktylowym spodzie

Składniki na 8 porcji (foremkę o średnicy 28 cm):

spód:
200 g suszonych daktyli
250 g płatków owsianych (lub mąki owsianej)

masa:
600 g puree z dyni
3 jajka
200 g mleka kokosowego
50 g miodu
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
pół łyżeczki kardamonu
1 łyżeczka cynamonu
stewia lub inny słodzik

wartość energetyczna 1 porcji: ok. 310 kcal
B: 9,1 g T: 9,3 g W: 45,3 g

Daktyle wrzucić do miseczki, zalać wrzątkiem, odstawić na kilka godzin. Następnie odsączyć (wodę zostawiamy) i dokładnie zblendować. Płatki owsiane zmielić na mąkę, dodać do daktyli, zagnieść ciasto, w razie konieczności podlewając je wodą pozostałą z daktyli. Przygotowanym ciastem wyklejamy natłuszczoną foremkę, formując dość wysoki brzeg. Przygotowujemy masę dyniową: puree blendujemy z jajkami, mlekiem kokosowym, miodem oraz przyprawami. Na koniec dodajemy stewię lub inny słodzik, aż do uzyskania pożądanej słodkości, ponownie mieszamy. Masę wylewamy na przygotowany wcześniej spód i pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation