Kuchnia
Przepisy na ciasta i nie tylko
Mini serniczki z rumem, gruszką i sosem karmelowym
Do tego przepisu najlepiej urzyć gęstego sera (czyli idealnie byłoby samemu zmielić twaróg w domu) i mocno dojrzałych owoców. Gęsty ser nie pozwoli gruszce się obracać, a dojrzałe owoce po upieczeniu będą rozpływać się w ustach.
Składniki na 5 serniczków w kokilkach o srednicy 12 cm lub jeden sernik w tortownicy o średnicy 22 cm.
Ciasto:
* 270 g mąki
* 150 g miękkiego masła
* 120 g cukru pudru
* 2 duże żółtka
Masa serowa:
* 500 g sera białego
* 3 jajka
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* 5 pełnych łyżek cukru pudru
* 2 łyżki rumu
* 5 dojrzałych gruszek
Sos karmelowy:
* 1/3 szklanki brązowego cukru
* 1/2 szklanki śmietany kremówki (36%)
* 1 1/2 łyżki masła
Jeśli mamy mocno dojrzałe, miękkie gruszki, to nie musimy tego robić, ale jeśli macie twardsze owoce, to proponuję je wcześniej obgotować. Około 15 minut w posłodzonej wodzie - 4 łyżki cukru na litr wody. Ugotowane owoce odstawiamy do wystygnięcia.
Mąkę łączymy z cukrem i wcieramy w nie masło do chwili powstania drobnej kruszonki a następnie dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto w kulę. Jeśli ciasto nie chce się skleić (zależy od wilgotności mąki i wielkości żółtek) dodajcie płaską łyżeczkę gęstej śmietany 18%. Ciasto wałkujemy i wykładamy nim kokilki lub tortownicę (spód i boki). Ciasto można chwilkę podpiec (w 200 stopniach ok. 10 minut).
Wszystkie składniki masy serowej łączymy w misce miksera miksujemy chwilkę, tylko do momentu, aż składniki się połączą. Masę serową wlewamy do foremek, mniej więcej do połowy wysokości ciasta. Następnie do serniczka wkładamy gruszkę. Po jednej gruszce w jedną foremkę. Chyba, że robicie duży sernik, to ustawiamy je obok siebie, najlepiej na planie koła.
Jeśli pieczecie małe serniczki, to pieczemy je w 190 stopniach około 45 - 50 minut, natomiast duży sernik pieczemy około 70 minut. Upieczone serniczki odstawiamy do przestudzenia.
Składniki na karmel umieszczamy w garnku z grubym dnem i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy karmel się zagotuje zmniejszamy ogień i gotujemy ok 10 minut dość często mieszając aby się nie przypalił. Karmel powinien odrobinę zgęstnieć. Lekko przestudzonym karmelem polewamy serniczki.
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