Biżuteria

Biżuteria

Sernik marmurkowy
Brownie spód
Składniki:

140g gorzkiej czekolady
150g masła
pół szklanki cukru
3 jajka
130g mąki pszennej
łyżka kakao
pół łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Masło, czekoladę i kawę rozpuścić w rondelku na minimalnym ogniu(uwaga, aby masy nie przypalić!), jaja ubić z cukrem ok. 5 minut, aż staną się jasne i geste. Cały czas miksując dodawać przestudzoną masę czekoladową oraz przesiane suche składniki.
Ciasto wylać do tortownicy o średnicy 23cm, piec 25 minut w 180ºC.
Masa serowa
Składniki:

700g mielonego twarogu
250 ml śmietany kremówki
5 jajek
200g gorzkiej czekolady(użyłem z kawałkami orzechów laskowych, zdecydowanie polecam ten wybór ;) )
3/4 szklanki cukru
skórka otarta z pomarańczy
łyżka esencji waniliowej

Twaróg utrzeć ze śmietanką i cukrem, dodać jajka, skórkę z pomarańczy i ekstrakt waniliowy. Na sam koniec wmieszać połamaną w kostki czekoladę(można wcześniej delikatnie obtoczyć ją w mące).
Masę wylać na podpieczony spód, wyrównać i piec w 160ºC przez 80 minut, aż do czasu gdy sernik będzie ścięty(środek może delikatnie dygotać przy poruszaniu tortownicą).
Upieczony schłodzić przez noc w lodówce.

Krem czekoladowy
Składniki:

400g jogurtu greckiego
200g nutelli
łyżka kakao

Jogurt dzień przed przygotowywaniem kremu należy odsączyć, to znaczy wylać go na sitko zawieszone nad miseczką i wyłożone ręcznikiem papierowym. Po nocy w misce zbierze się woda, a jogurt będzie przypominał kremowy serek.
Odsączony zmiksować z nutellą oraz kakao. Wyłożyć go równomierną warstwą na schłodzony sernik, udekorować można stróżkami gorzkiej i białej czekolady.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation