Kuchnia

Dekorowanie potraw

Faszerowane podgrzybki

Składniki:

5 jajek,

10 pieczarek,

cebula,

natka pietruszki lub szczypiorek,

majonez,

sól,

pieprz.



Dodatkowo:

3 saszetki herbaty



Wykonanie:

Z jajek odcinamy ok. 1/3 ich wysokości (najlepiej z szerszej strony) i wyjmujemy żółtka. Parzymy herbatę w 2 szklankach wody w garnku, wrzucamy odcięte części jajka i przez ok. 15 min. gotujemy na wolnym ogniu.

Farsz: Pieczarki myjemy, obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy z równie drobno pokrojoną cebulą na łyżce masła. Studzimy. W między czasie widelcem rozgniatamy żółtka i kroimy natkę pietruszki (lub szczypiorek). Wszystko mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładamy majonez w takiej ilości, aby masa się połączyła. Nadziewamy kapelusze oraz trzony w miejscach po żółtkach.

Układamy na talerzu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation