Kuchnia

Kuchnia

Murzynek z nutą piernikową
125 g masła lub margaryny
3 jajka
2 szklanki mąki pszennej
1 - 1,5 szklanki cukru
1 szklanka mleka
5 łyżek powideł lub dżemu śliwkowego
2 łyżeczki zmielonego cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki przyprawy do piernika
5 łyżeczek kakao
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Cukier wymieszać z kakao, dodać mleko i wymieszać. Dodać masło, doprowadzić do wrzenia, gotować przez 1 - 2 minuty, wystudzić. Do wystudzonej masy dodać mąkę (przesianą) wymieszaną z sodą, cynamonem i przyprawą do piernika - wymieszać mikserem. Dodać powidła/dżem i wymieszać łyżką.

Ubić białka, powoli dodając żółtka i nadal ubijać. Ubitą pianę dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką.

Piec 45 minut do godziny w temperaturze 170°C (piekłam w formie o średnicy 25 cm, z kominkiem). Polać polewą czekoladową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation