Uroda

Makijaż

PLACKI ZIEMNIACZANE Z ŁOSOSIEM - składniki:
Ok. 1 kg ziemniaków
1-3 łyżki mąki
łyżka otrębów owsianych
jajko
cebula
pieprz
sól
łyżeczka roztartego majeranku
olej rzepakowy do smażenia
10 dag plasterków wędzonego łososia
pojemniczek (150 g) gęstego jogurtu naturalnego
50 ml gęstej śmietany
2 łyżki kaparów
cytryna
koperek lub natka pietruszki
PLACKI ZIEMNIACZANE Z ŁOSOSIEM - sposób przygotowania:
Śmietanę i jogurt lekko ubić trzepaczką, doprawić solą. Plastry łososia pokroić w poprzek na paski. Gałązki zieleniny umyć i osuszyć, cytrynę umyć i pokroić na cząstki. Ziemniaki i cebulę obrać, wypłukać, zetrzeć na tarce o średnich lub drobnych oczkach. Dodać jajko, otręby i tyle mąki, by powstało niezbyt rzadkie, ale i nie za gęste ciasto. Doprawić je roztartym majerankiem, pieprzem i solą. Na dużej patelni rozgrzać olej, nabierać łyżką porcje ciasta i kłaść na gorący tłuszcz, formując kształtne, dość cienkie placki. Smażyć je z obu stron na rumiano (powinny być chrupiące), osączać na papierowych ręcznikach, układać na półmisku lub talerzach. Na każdym placku położyć trochę białego "kremu" i kilka pasków łososia. Udekorować kaparami i listkami pietruszki lub koperku. Podawać z cząstkami cytryny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation