Kuchnia

Lunch box

Oczyszczające śniadanie...

O śniadaniu piszemy często. Czemu? Bo wiele osób wciąż zapomina, że to najważniejszy posiłek, który daje nam energię na cały dzień. Dzisiaj mamy kilka propozycji dla tych, którzy chcieliby oczyścić swój organizm.


Kto będzie wiedział najlepiej jak przygotować śniadanie, które oczyści Twój organizm z toksyn ale także doda Ci energii?
Twórcy programu odnowy SWEAT LODGE: DAJ SOBIE WYCISK.
W końcu 7 dni wycisku w górach, jogi, ćwiczeń na płaski brzuch, a do tego oczyszczająca dieta... - o pożywnym śniadaniu organizatorzy wiedzą wszystko. Oto ich propozycje:


1. PŁATKI OWSIANE Z JOGURTEM, OWOCAMI, SYROPEM Z AGAWY,ORZECHAMI, SEZAMEM I SIEMIENIEM LNIANYM
Zalewamy płatki owsiane górskie wrzątkiem, czekamy, aż woda się wchłonie częściowo, stawiamy na gaz mieszając i dodajemy: dużo imbiru, kardamonu i cynamonu (zmielone) oraz pocięte (nożyczkami) suszone morele, śliwki, figi, solimy. Gotujemy na małym ogniu do kompletnego wyparowania resztek wody i rozmiękczenia suszonych owoców.
Robimy na talerzu babeczkę z płatków (pomoże nam w tym nieduża miseczka opłukana zimną wodą). Polewamy dookoła dość gęstym jogurtem, na wierzch nakładamy owoce świeże lub częściowo rozmrożone (maliny, wiśnie, inne ulubione), polewamy niewielką ilością syropu z agawy (lub miodem) i posypujemy prażonymi: sezamem, siemieniem lnianym, ziarnem słonecznika i orzechami.

2. KASZA GRYCZANA Z SUSZONYMI MORELAMI
Podgotowujemy grykę, odcedzamy. Kroimy suszone morele w cienkie plastry lub paseczki i dodajemy do gorącej kaszy. Dodajemy trochę wody i gotujemy do miękkości wraz z siemieniem lnianym, słonecznikeim, cynamonem i solą. Gotujemy ok. 20min dodając w razie potrzeby trochę wody. Na talerzu dekorujemy startym lub krojonym jabłkiem, kardamonem i cynamonem.

3. QUINOA z ORZECHAMI LASKOWYMI i GRUSZKĄ
Gruszkę dzielimy na pół, jedną część grubo siekamy. Gotujemy quinoę (komosa ryżowa) w wodzie z siemieniem lnianym, słonecznikiem, pokrojoną częścią gruszki i solą. Na talerzu dodajemy drugą połowę gruszki pokrojoną w słupki, posypujemy posiekanymi orzechami, ew. podlewamy mlekiem (najlepiej sojowym).

4. FRITTATA WARZYWNA
Piekarnika nagrzewamy do 250 stopni C. Roztrzepujemy jaja w misce. Kroimy pieczarki na plasterki i obsmażamy na maśle lub oleju. Dodajemy szpinak i jeszcze chwilę dusimy. Przyprawiamy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, przekładamy warzywa z patelni, zalewamy roztrzepanymi jajami, posypujemy startym serem. Pieczemy ok. 20min - do ładnego zarumienienia.

5. OMLET z ZIARNAMI
Roztrzepujemy jajka widelcem, dodajemy odrobinę wody, sól i pieprz. Wlewamy jajka na rozgrzane na patelni masło. Posypujemy prażonym siemieniem lnianym i nasionami słonecznika. Na talerzu dekorujemy rzeżuchą lub rukolą. Podajemy z sokiem z pomidora i selera naciowego.

6. MUSLI z PISTACJAMI I MIGDAŁAMI
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C.
Mieszamy:
Płatki owsiane, gryczane, nasiona słonecznika, siemię lniane, płatki midgałowe, orzechy pistacje, wiorki kokosowe, przykładowo 2 łyżki oleju rzepakowego, 5 łyżek wody, 2 łyżki płynnego miodu i rozkadamy mieszaninę na blasze. Pieczemy ok. 30min. Po ostygnięciu mieszamy z suszonymi posiekanymi figami bio. Przechowujemy w szczelnie zamkniętych słoikach. Podajemy np. z jogurtem, owocami, mlekiem.

ŻYCZYMY SMACZNEGO - ekipa DajSobieWycisk
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation