Kuchnia

Lunch box

Burger wegetariański z buraka i tofu | gotuj zdrowo!
Składniki na 6 burgerów

300g naturalnego tofu
2 średnie buraki
natka pietruszki
1 jajko od szczęśliwej kury
1 łyżeczka słodkiej papryki
8-10 średnich pieczarek
4 orzechy włoskie
2 łyżki płatków owsianych
1-2 ząbki czosnku
sól morska i pieprz do smaku
1 cebula
kilka liści sałaty
1 większy pomidor
1 żółta papryka
klarowane masło (Gee)
bułki orkiszowe, kukurydziane lub dowolne

Na sos:

2-3 łyżki koziego serka
4 -6 łyżek gęstego jogurtu
1 łyżka Ajvaru (sos z pieczonej papryki i bakłażana)
ząbek czosnku (opcjonalnie)
natka pietruszki lub koperek

Przygotowanie:

Najpierw przygotuj sos. Dodaj do miseczki jogurt, kozi serek, Ajvar i trochę drobno posiekanej natki lub koperku. Wymieszaj i wstaw do lodówki.

Obsmaż na klarowanym maśle drobno pokrojoną cebulkę i utartego surowego buraka. Po chwili dodaj drobno posiekany ząbek czosnku. Obsmażaj ok. 7-10 minut stale mieszając, aż burak zmięknie i dodaj pocięte drobno orzechy włoskie. Zdejmij zawartość do miski. Na tej samej patelni dodaj drobno pocięte pieczarki i podduś je na klarowanym maśle.

Do miski dodaj tofu, obsmażone buraki z cebulką, czosnkiem, orzechem włoskim, drobno pociętą natką pietruszki, podduszonymi wcześniej pieczarkami i jajkiem. Dopraw wszystko solą morską, pieprzem i słodką papryka. Zagnieć masę i uformuj zwilżonymi dłońmi kształtne burgery.

Obsmażaj burgery po 3- 4 minuty z każdej strony na klarowanym maśle i odstaw na ręcznik papierowy.

Bułkę możesz skropić oliwą i delikatnie ugrillować ją od wewnętrznej strony. Posmaruj jej dolną część sosem, następnie dodaj kolejno sałatę, paprykę, pomidora, burgera, cebulę i liść boćwiny. Jeszcze odrobina sosu, przykryj wszystko bułką i gotowe.

Na zdrowie!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation