Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Czekoladowy sernik na zimno z galaretką espresso
Spód
Składniki:

150g pokruszonych herbatników
80g rozpuszczonego masła
łyżka cukru
łyżka kakao

Wszystkie składniki zmiksować w robocie kuchennym na jednolitą masę, którą wyłożyć dno tortownicy o średnicy 22cm.
Piankowa masa serowa
Składniki:

600g serków homogenizowanych
200ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru(lub wedle uznania)
3 łyżki kakao
150g rozpuszczonej czekolady - użyłem mlecznej
2 i pół łyżki żelatyn* rozpuszczonej w 1/4 szklanki wody

Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru, pod koniec ubijania dodać kakao, cukier, serki i czekoladę. Cały czas ubijając(na wolnych obrotach, aby nie zważyć śmietany) wlać rozpuszczoną żelatynę - aby ją rozrzedzić wcześniej można dodać do niej łyżkę sera.
Masę serową wylać na przygotowany spód. Schłodzić w lodówce 3-4 godziny.
Galaretka espresso
Składniki:

600ml zimnego mocnego espresso
2 łyżki cukru
2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklanki wody

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, a następnie delikatnie wylać na stężałą masę serową.Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation