Kuchnia

PRZEPISY

Takie danie to sposób na niejadka :) Myślę, że nawet największy niejadek skusi się na danie przygotowane z dodatkiem coli.
Skrzydełka są mięciutkie, lekko słodkie i pikantne. Z pewnością będzie niewiele osób, którym nie będą smakować. Szybkie, łatwe w przygotowaniu.
Cola nadaje im słodkawego smaku i sprawia, że mięso jest bardzo miękkie. A starannie dobrane przyprawy nadają im bogatego smaku i aromatu.
Składniki
1 kg skrzydełek kurczaka

marynata:
1/2 szklanki coli
2 płaskie łyżeczki soli
1 czubata łyżeczka przecieru pomidorowego
1 łyżka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczka ostrej papryki w proszku
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczki mielonego kminku
1 łyżeczka suszonego czosnku
Przepis

Skrzydełka umyj, osusz, odetnij niejadalnej końcówki.
Wszystkie składniki marynaty wymieszaj ze sobą. Zalej nią skrzydełka, wymieszaj, by się nią dokładnie pokryły z wszystkich stron i odstaw na pół godziny.
Skrzydełka wraz z marynatą przełóż do naczynia żaroodopornego. Przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 30 minut, w połowie pieczenia raz je wymieszaj. Po tym czasie odkryj, zwiększ temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze 20 minut, dwa razy je mieszając.
Podawaj z soczystą surówką i pieczonymi ziemniakami. Smakują również wyśmienicie z frytkami lub pszenną bułką :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation