Kuchnia

zapiekanki

Ciasto francuskie nadziewane szpinakiem i kurczakiem

Składniki:
pierś z kurczaka
opakowanie ciasta francuskiego
szpinak mrożony
czosnek
przyprawy do mary

Opis przygotowania:

• Zaczynam od zamarynowania mięsa.
• Do miseczki daję pół szkl oleju 3/4 szkl wody, posiekany por lub cebulkę, łyżeczkę ostre papryki, łyżeczkę słodkiej papryki,przyprawa warzywna np. vegeta, kucharek 3 łyżeczki, sok z połowy cytryny, ząbek czosnku posiekanego.
• Zanim wrzucę do marynaty piersi dokładnie je myję i odrobinę nacieram przyprawą do kurczaka.
• Zanurzam w marynacie,przykrywam folią spożywczą i odkładam na całą noc do lodówki.
• Przygotowuję szpinak.
• Na rozgrzanym oleju przysmażam krótką chwilę czosnek (uwaga żeby nie zbrązowiał bo będzie gorzki) dodaję szpinak mrożony, doprawiam solą i gotowe.
• Zamarynowane dzień wcześniej piersi osuszam ręcznikiem papierowym kładę na cieście francuski, nacinam kieszonkę i faszeruję szpinakiem a także można dodać plasterek sera i/lub masełko.
• Nacinam boki ciasta francuskiego i plotę warkocza.
• Splecionego warkocza smaruję rozkłóconym jajkiem.
• Wstawiam do nagrzanego piekarnika na ok. 35-45 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation