Kuchnia

ciasta

Drożdżowe ciasto z migdałową kruszonką

składniki (na małą porcję, użyłam tortownicy 21 cm) : - 300 g mąki pszennej - 3/4 szklanki ciepłego mleka - 3 dkg świeżych drożdży - 2/3 szklanki cukru - żółtko i całe jajko - 100 g masła - dwie garście oprószonych lekko mąką rodzynek kruszonka: - trzy lyżki cukru - trzy łyżki mąki - dwie łyżki mielonych migdałów - dwie łyżki masła W dużym kubku wymieszać mleko z drożdżami i dwiema łyżeczkami cukru.W ciągu kilku lub kilkunastu minut drożdże urosną. W tym czasie stopić masło. Do miski z mąką dodać cukier, mleko z drożdżami, jajka, wymieszać i zagniatać ciasto przez ok.10 minut, nie zważając na to, że będzie się nieco kleić. Dodać stopione masło, zagniatać jeszcze dłuższą chwilę, dorzucić rodzynki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, powinno podwoić objętość. Ciasto rośnie ok. godziny - półtorej, w chłodniejszych pomieszczeniach można wstawić miskę do większego naczynia z gorącą wodą. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Opadnie pod naciskiem rąk, tak ma być. Składniki kruszonki zagnieść i rozetrzeć palcami na okruchy. Ułożyć na wierzchu ciasta. Odstawić do lekkiego podrośnięcia , ponownie w ciepłe miejsce na ok. pół godziny. Piekarnik rozgrzać do 170 st. Piec ciasto ok. 30 - 40 minut na środkowej półce piekarnika. Gdyby zbyt szybko się rumieniło - przykryć folia aluminiową. - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/01/drozdzowe-ciasto-z-migdaowa-kruszonka.html#sthash.UM2HWZqr.dpuf
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation