Kuchnia

Przepiśnik - SŁODKO

Orzechowe ciasteczka z nutellą (owsiane i pełnoziarniste)

Składniki (wyszły mi 42 ciastka)

100 g masła
100 g nutelli
1 jajko
150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
50 g mąki z orzechów ziemnych*
50 g otrębów owsianych
100 g drobno krojonych orzechów

Miękkie masło utrzeć z nutellą na puszystą masę. Dodać jajko i ponownie utrzeć.
W osobnej misce wymieszać suche składniki, po czym wsypać je do przygotowanej masy i wymieszać (mikserem bądź łyżką).
Formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszczyć (jeśli ciasto będzie się bardzo lepić, wystarczy lekko zanurzyć palce w wodzie - będzie się idealnie formować).
Piec do lekkiego zarumienienia brzegów - 12-15 minut w 180 stopniach. Przy wyjmowaniu wierzch będzie miękki, ale po paru minutach stwardnieje. Studzić na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation