Kuchnia

przetwory

Marynujemy
Marynowane bakłażany z olejem

1 kg bakłażanów
1 szklanka octy winnego Jamar
1 szklanka oleju słonecznikowego
1/2 główki czosnku
garść posiekanej natki pietruszki
1,5 łyżki soli

Bakłażany umyć, pokroić na plastry wzdłuż, a potem w paski, ułożyć w misce i posypać łyżką soli, zostawić na noc. Odlać powstały sok. Ząbki czosnku pokroić na połowy. Zagotować ocet z pozostałą solą i sokiem z bakłażanów, włożyć bakłażany i gotować ok. 20 minut. Pozostawić na 2 dni w zalewie octowej. Układać bakłażany w słoikach przesypując natką i czosnkiem, zalać lekko podgrzanym olejem, przechowywać w chłodnym miejscu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation