Inne

Ciacha i smakołyki

Miętowa straciatella

Składniki:

na spód:

1,5 opakowania biszkoptów nadziewanych (lub zwykłych)

na krem miętowy:

500 ml mleka
2 opakowania budyniu waniliowego
łyżka cukru
150 g landrynek miętowych
1/2 szklanki wody
200 g masła

na piankę miętową:

330 ml śmietanki kremówki
łyżka cukru pudru
75 g czekolady deserowej
2 opakowania galaretki jabłko-mięta

dodatkowo:

opakowanie galaretki jabłko-mięta
100 g czekolady deserowej
2 łyżki mleka

Foremkę wyłożyć folią aluminiową lub spożywczą. Na dnie ułożyć biszkopty.
Landrynki miętowe umieścić w rondelku o grubym dnie, zalać wodą i powoli gotować mieszając aż się rozpuszczą. Trwa to dość długo- około kwadransa i najlepiej mieszać bez przerwy.
Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować gęsty budyń. Do gorącego jeszcze budyniu wlać gorące rozpuszczone cukierki i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia.
Miękkie masło utrzeć na puch a następnie dodawać po łyżce zimnego budyniu. Można utrzeć na gładko, ja zostawiłam miętowe grudki żeby były dobrze wyczuwalne.
Krem miętowy rozsmarować na biszkoptach. Ciasto wstawić do lodówki, żeby masa trochę się ścięła. W międzyczasie dwie galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody. Odlać z nich pół szklanki i wstawić do lodówki żeby szybciej stężała, resztę odłożyć żeby wystygło.
Tabliczkę czekolady połamać na kawałki. Do miseczki wlać mleko, wrzucić czekoladę i trzymając nad parą roztopić. Rozsmarować na kremie miętowym. Wstawić do lodówki, żeby czekolada stwardniała.
Czekoladę przeznaczoną do pianki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Wlać wystudzoną galaretkę i zmiksować. Na końcu dodać startą czekoladę i delikatnie wmieszać.
Piankę wyłożyć na warstwę czekolady. Ostatnią galaretkę rozpuścić w szklance wody i odstawić, żeby wystygła.
Stężałą galaretkę, którą wcześniej odstawiliśmy do lodówki pokroić na drobne kosteczki i ułożyć je na piance. Zalać wystudzoną galaretką i wstawić do lodówki na minimum kilka godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation